
Glossari
Glossari
PRIMER TRIMESTRE:​ LLENGUATGE FOTOGRÀFIC
​
-
Performance: és un anglacisme que significa representar, interpretar , actuar... "to perform". Va sorgir a la dècada del 1960, és una actuació més aviat improvtzada que agrupa diversos elements artístics com la dansa, música, teatre o la poesía. L'objectiu es crear sorpresa i emoció, per això es molt important l'estètica.
​
-
Critic d'art: Capactat d'avaluar una obra d'art que té una persona, basant-se en els coneixemets que adquireix, això no vol dir que judgi ssegons els seus gustos, si no que es basa en certs conceptes clars i imparcials: Valors estètics, composició de l'obra, entendre l'objectiu d'aquesta...
​
-
Curador / Comisari: Persona que reballa a una galería d'art o museus. S'encarrega de la col·lecció o exposició exposada, les organitza , redacció de catàlegs..
​
-
Art contemporàni: S'anomena a tot el segle XX i (part del ) segle XXI. Aquest últim està cambiant de nom, ja que és una època de nover tecnologies combnades amb tècniques que van avançant. Contemporani comença a la dècada dels 50' o 60' .
​
-
Happening:Happening és una paraula anglesa que significa esdeveniment, ocurrència, succés... S'anomena així a una manifestació artística, freqüentment multidisciplinària, que va surgir al 1950. Aquest tipues d'activitat es caracteritza per la participació dels espectadors dins el show. Els happenings integren el conjunt de l'anomenat performance art i te relació amb el teatre de participació.
SEGON TRIMESTRE: LLENGUSTGE CINEMATOGRÀFIC
​
-
Travelling: És una tècnica cinematogràfica que consisteix a desplaçar una càmera muntada sobre unes rodes per acostar-la o allunyar-la al subjecte o objecte que es vol filmar. Existeix el traveling frontal, lateral, vertical i circular.
​
-
Suecada: És un remake d'una pel·lícula d'èxit, famosa però fet per un mateix. És a dir, una còpia casolana, artesanal i, alhora, creativa, divertida, independent del guió original.
​
-
Remake: Nova versió d'una pel·lícula, tema musical o d'una obra teatral o literària.
​
-
Película: Cinta de material sensible a la llum sobre la qual s'imprimeixen les imatges fotogràfiques o de cinema.
​
-
Muntatge: Consisteix en ordenar i unir una selecció dels plans capturats o gravats, segons una estructura i ordre determinat, pautat pel guió, l'idea del director i l'aportació artística del muntador.
​
- Muntatge dialèctic: És aquell que pretén que de dos plans successius en sorgeixi una idea, que no hi és en cap dels dos per separat.
-Muntatge altern: Consisteix en dues o més accions que es produeixen en el mateix moment però en llocs diferents i que, finalment, convergiran.
​
(...) [LINK]
​
-
Iluminació: Al cinema és un factor expressiu i funcional que ajuda a crear continuïtat entre els diferents plans i a augmentar l'expressió artística de la imatge.
​
-
Ombres: La il·luminació al cinema és l'eina més important per canviar el significat visual d'una pel·lícula, és un factor en el que la llum contribueix a l'atmosfera i es combina amb l'objectiu de manipular les ombres.
​
-
Só: Factor que a l'ora de gravar converses entre personatges, narradors s'acoplen al video juntament amb efectes sonors i musica que s'afegeix a l'edició.
-
Camp de visió: En anglès equivalent FOV (field of view) és l'extensió de l'enquadrament observable en un moment donat durant la filmació d'escenes.
​
-
Ús expresiu del movimient: El moviment del cos és el mitjà que permet l’expressivitat, fer notori el sentiment o reacció del personatge.
​
-
MOVIMENT DE LA CÀMARA:
https://sites.google.com/a/ginebro.cat/cultura-audiovisual/cinema/els-moviments-de-la-camera
​
1) Sense desplaçament: La càmera resta fixa sobre el trípode; no hi ha desplaçament. Són:
-
la panoràmica;
-
el zoom.:
És un efecte semblant al tràveling frontal que s’aconsegueix amb un objectiu de distància focal variable.
2) amb desplaçament: La càmera es desplaça sobre el seu eix; hi ha desplaçament. Són:
​
- el tràveling: Moviment de càmera consistent en situar aquesta sobre una plataforma amb rodes que es pugui desplaçar sobre el seu eix. Hi ha tres tècniques bàsiques
​
tràveling Horitzontal d’esquerra a dreta TRAV→
tràveling Horitzontal de dreta a esquerra TRAV←
tràveling Vertical de dalt a baix TRAV↓
tràveling Vertical de baix a dalt TRAV↑
tràveling Circular Interior TRAV CIRC INT
tràveling Circular Exterior TRAV CIRC EXT
tràveling Frontal cap endavant TRAV IN
tràveling Frontal cap enrere TRAV OUT
tràveling aeri o Grua GRUA
càmera a l’espatlla CÀMERA SPATLLA
tràveling estabilitzat o Steadycam STEADICAM
tràveling estabilitzat o Moviecam MOVIECAM
​
​
- l'steadycam;
És un sistema d'estabilització per càmeres de cinema i televisió permetent la presa de vistes al vol, en travellings versàtils, gràcies a un enginyós sistema d'arnès i d'un braç articulat
​
- la grua dolly.
La grua de cinema és un dispositiu que s'utilitza en cinema i televisió per desplaçar la càmera als costats i per sobre del lloc de gravació
​
1. Panoràmica: Consisteix en moure la càmera sobre el trípode. No hi ha desplaçament de la càmera, sinó que aquesta enfoca cap a llocs diferents.
panoràmica horitzontal d’esquerra a dreta PAN →
panoràmica horitzontal de dreta a esquerre PAN ←
panoràmica vertical de dalt a baix PAN ↓
panoràmica vertical de baix a dalt PAN ↑
panoràmica circular (360º) PAN CIRC
panoràmica de seguiment (irregular) PAN de seguiment
​
​​
-
Efecto vértigo: Es fa amb el zoom o tràveling compensat consisteix desplaçar la càmera de cinema cap a endavant o cap enrere a la vegada que s'ajusta el zoom per obrir o tancar el pla. Sincornizando dos moviments -el de la càmera i el del zoom- s'aconsegueix que el subjecte situat en el primer pla sembli mantenir-se en el mateix lloc alhora que el fons es desplaça després d'ell, tot i que l'única cosa que canvia en realitat és el punt de vista de la mateixa escena.
​
-
Narrador intern/ extern : Un narrador intern és aquell que, a més d'actuar com a narrador, és un personatge de la història. Entre els narradors interns podem distingir clarament dos: el narrador protagonista i el narrador testimoni. ... Per contra, els narradors externs no són personatges de la història.
​​
-
Camara subjetiva: También llamado “plano PDV”. La cámara nos muestra lo que ve el sujeto, como si la cámara estuviese en sus ojos. Se intenta meter al espectador, en la piel del sujeto.
​
-
Libdup : ("Doblatge de llavis") és un vídeo musical realitzat per un grup de persones que sincronitzen els seus llavis, gestos i moviments amb una cançó popular o qualsevol altra font musical.
​
-
Stop motion: És una tècnica d'animació que consisteix a aparentar el moviment d'objectes estàtics per mitjà d'una successió d'imatges fotografiades.
​​​
-
Croma : És una tècnica audiovisual que s'usa àmpliament tant en cinema i televisió com en fotografia per extreure un color de la imatge ( pantalla verda x efectes especials) i reemplaçar l'àrea que ocupava per una altra imatge.
​
-
El.lipsis: És un salt en el temps o en l'espai. L'espectador no perd la continuïtat de la seqüència encara que s'hagin eliminat els passos intermedis.
​
​​
-
Vestuari: En les arts escèniques, és el conjunt de robes, complements i accessoris que utilitzen els actors per representar a un personatge en específic, el vestidor és famós per ser part de grans representacions al llarg de tot el món en diferents escenaris i en diferents obres .
​
-
Escenografía: El seu origen en un vocable grec, també permet nomenar al conjunt dels decorats que s'utilitzen en una representació escènica. ... L'escenografia està composta per aquells elements visuals que formen part de l'escenificació, com el decorat, els accessoris i la il·luminació.
​
-
flashback: El Flash-Back consisteix a alterar la seqüència cronològica dels fets que s'estan narrant, traslladant sobtadament al passat on se succeeixen esdeveniments anteriors al present de l'acció.
​
-
flashforward: És una escena somiada, o projectada cap al futur, o pensar el que hagués estat
​
-
transfocus: Canvi d'enfocament en un mateix pla d'un objecte/personatge que està en primer terme a un altre objecte/personatge que està en segon terme
​
-
Efectes sonors: Els efectes especials (també coneguts com FX) són emprats en el cinema i l'àmbit de la televisió per rodar escenes que no es poden aconseguir per mitjans normals o són massa perilloses (com un viatge a l'espai o una gran explosió). La tècnica per a la creació d'efectes digitals és coneguda com postproducció. Estracta de jusgar amb diversos sons, musica per produir una sensació que acompanyi l'escena.
​
-
leitmotive : Melodia o idea fonamental d'una composició musical que es va repetint i desenvolupant de diferents formes al llarg de tota la composició.
​
TERCER TRIMESTRE: LLENGUATGE PUBLICITARI
-
Breafing: És un instructiu, informe que serveix com a punt de partida per a una tasca. Estableixen les bases per generar algun tipus d'emprenedoria o campanya. Explica que necesita el client.
​
-
Contra briefing: Document que fa l'empresa al client explicant el que ells vol per posar-se dacord. Un guió de com ho farien, previa començr a treballar.
​
-
Beafing creatiu: És un document escrit, no excessivament extens, on el client ens aporta informació sobre la seva empresa, els objectius que persegueix, a quin públic li interessaria arribar, quina és la seva competència, quin missatge vol enviar i qualsevol altra informació que pugui ajudar-nos a enfocar el projecte.​
​
-
Espot: És un dels recursos més eficaços per donar a conèixer una marca o producte concret i per convèncer i estimular el desig de l'audiència a qui va dirigit
​
-
Estudi del consumidor- consumidor potencial, qui no ho és limit er pagar-habits de consum- oferta i demanda:
​
-
Anunci: Producte encarregat d'anunciar alguna cosa, mitjançant el qual és posada alguna cosa en coneixement del públic. Un discurs persuasiu breu presentat al públic consumidor que crida la seva atenció sobre un producte, una marca o un servei.
​
-
Encuesta com a estudi: Eina per saber a quin public desstinar el producte o mirarla demanda d'ell
​
-
Xarxes socials per promocionar: Nova eina molt influent i molt mes efectiva ue els diaris per exemple, gràcies a que són mol més uilitzades i visitades.
​
-
Marque: és el conjunt de característiques (incloent el nom, disseny, símbol) que identifica un be o servei del venedor com a diferent d’aquells d’altres venedors.
​
-
Estratègies: Mètodes, plans per poder obtenir l'objectiu desitjat. S'utilitza jugar amb les emocions, amb la musica, els colors estètica i l'adornació del benefici ue ens pot donaraquell producte a les persones
​
- Conexions emocionals- psicològics: S'utilitzzen les emocions per a la modificació de la conducta del receptor referent al producte anunci.
- Conexió amb el públic- empatia: Genera un a relació de necessitat
- Donar personalitat dels objectes: Producte-felicitat, això crea un món contruit al voltant de l'objecte
- Valor afegit: diferenciar a la resta ( sentirse especial, fer el producte especial)
- Seduir: Generar ganes de comprar alló que es veu
- Edicio, manipular l'estètica delproducte:
-Buscar la perfeccció:
-Jingle: cançó creada per l'anuci
​​
-
Toppings i estereotips: Eina utilitzadaper que es capti tothom mes ràpid l'historia del personatge ja creat.
​
-
Problema-solució: Es mostra un problema i s'ofereix el producte com a solució ideal (empatía)
​
-
Jugar amb la vanitat i les ganes d'encaixar en la societat: Manipulació psicològica involuntaria.
​
ROLS DINTRE UNA EMPRESA PUBLICITARIA:
​
-
Productor audiovisual: és la persona encarregada de la producció de continguts per a mitjans de comunicació audiovisuals; especialment el cinema i la televisió.
​
-
Director cratiu: El director creatiu de preproducció d'entorns digitals desenvolupa la seva tasca en la fase inicial de la creació del producte audiovisual: dirigeix el treball dels artistes que defineixen la part creativa del producte (característiques, continguts i aspectes tècnics i formals). També redacta el guió tècnic (on es defineixen tots aquests aspectes), crea seqüències i plànols digitals, realitza layouts (composició fotograma a fotograma en què les claus es defineixen com a fons, personatges, muntatge de les escenes, etc.) i animàtics (animació que actua com a prova per a comprovar el ritme i la durada del producte). A més, dirigeix el treball dels artistes encarregats de materialitzar les idees que s'ha proposat.
​
-
Publicista: Els Publicistes treballen per a organitzacions i actuen com el punt de contacte entre els seus clients i els mitjans de comunicació, ja que són els seus representants oficials, de manera que breguen amb tot el vinculat amb la premsa.
​
-
In-game: Publicitat dins els videojocs
​
-
Avergame: és la práctica de crear videojuejocs per publicitar una marca, producte, organizació o idea.
​
-
Logotip: és un signe gràfic, distintiu o emblema utilitzat per entitats comercials.
​
-
Eslogan: Frase breu, expressiva i fàcil de recordar, que s'utilitza en publicitat comercial, propaganda política, etc.
​
-
Codis ètics: Normes establertes coma limit publicitari.